Om hormonbehandling mod prostatakræft

Hvis du har fået ordineret hormonbehandling for prostatakræft, er det vigtigt, at du ved, hvordan det fungerer, hvilke konsekvenser det vil få for din kræftsygdom og for din krop generelt, herunder bivirkninger der kan være vanskelige eller smertefulde.

Feel+® programmet er udviklet til at hjælpe dig med at leve med eventuelle bivirkninger ved hormonbehandling ved at forklare, hvad du kan forvente og ved at foretage nogle simple livsstilsændringer, der kan være med til at reducere eller kompensere for nogle af dem. Et vigtigt udgangspunkt er at vide, hvad man kan forvente at opleve i forbindelse med hormonbehandling mod prostatakræft.

Hvilken effekt har hormonbehandling på prostatakræft?

Fornyelse af prostataceller afhænger særligt af virkningen af det mandlige kønshormon, testosteron. Formålet med hormonbehandlingen er at sænke patientens testosteron niveau i kroppen enten ved at stoppe produktionen af hormonet eller ved at stoppe virkningen af hormonet på kræftcellerne. Når virkningen af testosteron på prostatakræftcellerne er stoppet - uanset om de er sunde eller ondartede - går cellerne i selvdestruktion, kaldet apoptose og dør. Eftersom hormonbehandlingen mod prostatakræft stopper virkningen af testosteron, burde man måske kalde det anti-hormonbehandling!

Hvornår ordineres hormonbehandling?

Hormonbehandling ordineres i behandlingen af prostatakræft. De mest almindelige situationer, hvor hormonbehandling kan være velegnet, fremgår nedenfor.

Der skal ikke udledes noget personligt fra denne liste. Bed din læge eller sygeplejerske om at forklare din egen situation.

  • I kombination med strålebehandling, hvis kræften vurderes som lokaliseret aggressiv eller lokalt fremskreden
  • Når PSA niveauet (hovedindikatoren målt i en blodprøve) stiger hurtigt (og kun hurtigt) efter strålebehandling eller operativt indgreb
  • Hvis der ved fjernelse af prostata konstateres spredning af sygdommen til lymfeknuderne
  • Når der allerede er konstateret metastaser
  • Og i visse tilfælde for at reducere omfanget af prostata inden operativt indgreb eller strålebehandling

Er der bivirkninger ved hormonbehandling?

Hormonbehandling kan medføre bivirkninger, som mere eller mindre ligner ubehaget hos kvinder i overgangsalderen herunder:

  • Vægtstigning og lokaliseret fedtmasse
  • Hedeture
  • Nedtrykthed eller depression, samt
  • Manglende sexlyst

Hvordan din krop reagerer på behandlingen kan være forskellig fra, hvordan andre reagerer, men det er, i hvert fald til en vis grad, ofte uundgåeligt.

Når du deltager i Feel+ programmet, vil du få mere at vide om, hvordan du konstaterer og lærer at leve med disse bivirkninger. Du får også mere at vide om, hvordan du ved hjælp af små livsstilsændringer kan kompensere for eller reducere forekomsten af disse bivirkninger.

Bedøm dette indhold

Gennemsnit (20 votes)

Feedbackformular