Bivirkninger ved hormonbehandling

Ligesom alle andre lægemidler kan hormonbehandling mod prostatakræft medføre bivirkninger. Ikke alle oplever de samme bivirkninger eller samme intensitet af bivirkningerne. Tal med din læge eller sygeplejerske, hvis du vil vide mere om disse eller andre bivirkninger, som du eventuelt vil opleve i forbindelse med din behandling.

Hedeture

Hedeture er et typisk tegn på overgangsalder hos kvinder, men de kan også ramme mænd, der er i hormonbehandling mod prostatakræft.

Hedeture forekommer i ansigtet og på brystet og kan sprede sig til hele kroppen. De varer ca. i 30 sekunder og op til 5 minutter. Der følger øget svedproduktion med og de er ubehagelig for både krop og sind og kan medføre, at man bliver nødt til at skifte tøj flere gange om dagen.

Der findes løsninger til at lindre dem og både din læge og sygeplejerske kan vejlede dig, hvis du er generet af hedeture. Du kan også prøve at bruge løstsiddende, let og helst tøj af bomuld og undgå pludselige temperaturskift (dvs. voldsom kulde eller varme og aircondition).

Det kan også hjælpe at undgå alkohol, rygning og krydret mad.

Humørsvingninger

At komme overens med det at have kræft og effekten af indgreb eller behandlinger vil højst sandsynligt påvirke, hvordan du har det følelsesmæssigt. 

Hormonbehandling gives ofte, når patienten allerede er i en svækket følelsesmæssig tilstand og så er det måske ikke så overraskende, at det kan påvirke humøret. 

Humørsvingninger omfatter:

  • Varig eller regelmæssig pludselig træthed
  • Aversion mod normale aktiviteter 
  • Mistet overskud, koncentration og tålmodighed

Depression kan opstå pludseligt eller opstå gradvist. Udover de allerede nævnte symptomer bør man ikke tage let på tegn på depression. Disse tegn kan omfatte:

  • En vedvarende følelse af tristhed
  • Grådlabilitet (ofte uden grund)
  • Irritation eller aggressivitet, som kommer til udtryk flere gange om dagen
  • Søvnforstyrrelser (sover for meget eller ikke nok, træthed efter opvågning og vågner op midt om natten)
  • Problemer med appetitten (spiser for meget eller spiser ikke noget)
  • Manglende evne til at træffe nemme beslutninger
  • Tendens til at have dårligt selvværd

Husk, at dine humørsvingninger også kan påvirke dine omgivelser. Det er vigtigt at tale med nogen og ikke lade nedtryktheden få tag i dig, da det kan udvikle sig til en reel depression, hvis der ikke bliver gjort noget ved det. Sørg for at nævne svær tristhed over for dine behandlere og tøv ikke med at spørge til råds om kontakt til en psykolog

At tale om hvordan du har det er en del af Feel+ programmet.

Seksuelle problemer og manglende sexlyst

Sexlyst og evnen til at få eller holde rejsning afhænger i høj grad af kroppens koncentration af testosteron. Hormonbehandling påvirker koncentrationen af testosteron i kroppen. Dette forårsager ofte seksuelle problemer og ændringer i eller manglende sexlyst.

Disse påvirkninger kan være svære for både dig og din partner at acceptere og det er vigtigt, at begge parter ikke ignorer dem. God kommunikation mellem dig og din partner kan hjælpe jer med at bevare et nært forhold.

Der finde også mange forskellige løsninger, der kan hjælpe med at håndtere de fysiske og psykiske bivirkninger ved hormonbehandling, så vær ikke bange for at tale med din læge eller sygeplejerske om, hvad der kan gøres for at afhjælpe disse. De fleste urologiske afdelinger har en sexolog tilknyttet og de er gode til at give råd og vejledning omkring disse problematikker.

Rejsningsproblemer kan også være et tegn på underliggende hjertesygdom, så tal med din læge eller sygeplejerske, hvis du har problemer med at få eller holde rejsning, da der kan være andre behandlinger, som hjælper mod problemet.

God form og træning som led i Feel+ programmet kan også være med til at løse nogle af de seksuelle problemer, der er forbundet med hormonbehandling.

Tab af kropsbehåring

Hormonbehandling kan reducere mængden af kropsbehåring, især håret på brystet og pubeshår kan blive tyndere. Dette kan være problematisk for nogle mænd, da de føler sig truet på deres mandighed.

At passe på dig selv ved at spise bedre, dyrke motion og tænke positivt kan være med til at forbedre dit velvære og kan kompensere for eventuelle ændringer i din selvopfattelse.

Øget kropsfedt og tab af muskelmasse

Hormonbehandling mod prostatakræft kan medføre vægtstigning. Du vil måske opleve, at du får øget kropsfedt visse steder, særligt omkring brystet. Dette kan få kroppen til at se mere kvindelig ud og være frustrerende for nogle mænd. Drøft eventuelle ændringer i kropsform med din læge eller sygeplejerske, især hvis det er noget, som bekymrer dig.

Muskler kan svinde ind med alderen, hvis man ikke bruger dem, men tab af muskelmasse (med et fagudtryk kaldet sarkopeni) kan også skyldes sænkning af testosteron niveau. Dette kan give sig udslag i stigende vanskeligheder ved at udføre normal fysisk aktivitet, såsom havearbejde, gåture eller løfte og flytte ting.

At bevare smidigheden og lave de øvelser, som fremgår af Feel+ programmet kan hjælpe dig med at kompensere for disse problemer og øge din muskelmasse og styrke.

Stofskiftesygdomme

Sænkning af testosteron niveauet i kroppen kan øge mængden af de ‘dårlige’ fedtstoffer i blodet, især kolesterol og triglycerider og forringe din følsomhed over for insulin, så fasteglukosen bliver højere end normalt. Du kan også opleve mere fedt omkring taljen.

Det er vigtigt, at både du og din læge og sygeplejerske holder et vågent øje med disse forandringer, da det kan øge din risiko for hjertesygdomme.  Eventuelle forebyggende behandlinger kombineret med en sund kost og regelmæssig motion vil medvirke til at reducere risikoen.

Knogleskørhed

Hormonbehandling mod prostatakræft kan forårsage knogleskørhed, som betyder, at knoglerne bliver mere skøre og dermed øget risiko for knoglebrud, hvilket ikke bliver nemmere med alderen.

For at finde ud af hvordan hormonbehandlingen påvirker dine knogler, kan du få foretaget en undersøgelse af din knogletæthed af en specialist. Specialisten kan desuden ordinere vitamintilskud (calcium, D-vitamin) eller anden medicin, der modvirker effekterne, som hormonbehandlingen har på dine knogler.

Regelmæssig fysisk aktivitet og muskelopbygning kan være med til at forebygge risikoen for knogleskørhed og er en del af Feel+ øvelserne.

Bedøm dette indhold

Gennemsnit (5 votes)

Feedbackformular